Vernisajul expozitiei „Șantier în lucru” a artistelor Ritta Hertz & Isabella Becheanu

Ieri 10 octombrie la ora 19:00 a avut loc vernisajul expozitiei „Șantier în lucru” a artistelor Ritta Hertz & Isabella Becheanu (Bab). Despre operele realizate de cele doua artiste curatoarea expoziției, Gabriela Robeci, remarca:

„O combinație între conceptul și asamblajul specifice artei contemporane, expoziția „Șantier în lucru” cuprinde obiecte de artă realizate prin colaborarea a două artiste din Timișoara, Ritta Hertz și Becheanu Isabella (Bab). Putem observa mai multe straturi, fiecare lucrare având două elemente definitorii: reprezentarea arhitecturală și înrămarea obiectuală. În mod independent, fiecare element poate forma o lucrare de sine stătătoare, însă, în melanj, acestea clădesc asamblaje artistice.

Tematica lucrărilor este aceea a monumentelor și spațiilor arhitecturale ignorate din zona timișoreană, care în starea lor de degradare capătă o estetică aparte a ruinei. De multe ori, mergând pe stradă, se poate trece pe lângă fațade în descompunere, sau monumente corodate și năpădite de vegetație, care nu își dezvăluie povestea. Doar deschizându-ne curiozitatea și trecând la abilitățile noastre de investigare, putem găsi informații cu privire a ce a fost odată și ce a însemnat un anumit loc.

Însă, asemenea lucrărilor din expoziție, mai întâi trebuie depășită bariera ușilor închise. În cazul de față, structura de lemn ce încastrează și închide transfigurarea stilistică a monumentelor și reprezentarea pe pânză au valoarea de a stârni sentimente de curiozitate, contrariere și admirație pentru semețea de altă dată, încă vizibilă în imperfecțiunile unor ruine. Lucrările însumează o estetică a ușilor, a cutiei, și a pânzelor puse în cuprinsul unor rame. Totul trebuie deschis pentru a putea fi văzut cu adevărat și pentru a se ajunge la detalii, așa cum șantierele trebuie străbătute, iar grilajele înlăturate pentru a se ajunge la comorile din spate.”

Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi între 10 și 23 octombrie, de la ora 17:00 la 20:00.

                                                                                              Costin Brăteanu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.