Ex libris | Nora Novak

Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, avem bucuria de a vă invita la vernisajul  expoziției de ex libris a artistului vizual Nora Novak ce va avea loc în data de 16 aprilie  ora 18:00 la Galeria Brăteanu din Timişoara.

Despre  lucrările Norei Novak, Robert Șerban în volumul Timișoara (20) Artiști ai Generației `80, 2015 remarca: „ Trecută prin excelenta şcoală de desen a lui Iulius Podlipny, graficiana îşi însuşeşte în facultate tehnicile de lucru ale gravurii şi, mai apoi, în anii de după absolvirea ei, le aprofundează. Fuge din zona subiectelor ideologice (peisaje industriale citadine, eroice, etc.), care erau la modă, şi expune, în 1982, un ciclu de – Bestiuțe – de inspirație düreriană, unde imaginația îi e servită de buna stăpânire a mijloacelor artistice. Interesul pentru zona fantasticului, pentru o faună ce erodează din tiparele obişnuitului şi intră în teritoriile unui regn mitico-simbolic, este cel care alimentează constant lucrările Norei Novak.

Referințe critice: “Artista paginează ingenios elemente fotografice, creând narațiuni eliptice ce solicită apropierea şi participarea viitorului. Ea desenează cu finețe în tuş micro detalii din natură, sugestive ca atmosferă. Prin seriozitatea demersului cercetării expresiei plastice, prin calitățile profesionale, Nora Novak se impune cu pregnanță în grafica noastră actuală.”

Ciprian Radovan  | 1977

“Nora Novak are un registru de soluții plastice cuprins între minuțiozitatea consemnată de tip, veche plansă didactică şi practica eliziunii. O delicată şi concentrată surprindere a efemerului, a tranzitoriului, se produce într-un sens apropiat de cel al poeziei japoneze, nu fără întreptățire, se poate vorbii aici despre estetica vidului.”

Mihai Drişcu | 1982

“Punctul de plecare al demersului creator pare a fi în cazul Norei Novak o mare dragoste, amestecată cu uimire şi bucurie, față de perfecțiunea cu care natura îşi plasmuieşte ființele vii, fie prin migală şi delicatețe (frunze, gângănii), fie prin suplețe, forță şi armonie, puse în lucrări pentru acest nobil şi vechi prieten al omului – calul. Nevoia de perfecțiune îşi găseşte ecou în însăşi tehnica minuțioasă a gravurii pe care o practică artista.”

Deliu Petroiu | 1983

La cuvântul de deschidere, scriitorii Marcel Tolcea şi Robert Șerban vor vorbi despre originile, personalitatea și creația Norei Novak.

Galeria Brăteanu  este situată în Timişoara pe strada Lucian Blaga la nr. 8. Expoziția poate fi vizitată până în data de 29 aprilie în intervalul orar 9-17. Proiect susținut de WORLD MEDIA TRANS & PENSIUNEA GERNIK 100 din Gârnic. Pentru detalii ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la telefon: 0724523525.

                                                                                             Costin Brăteanu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.