Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, avem bucuria de a vă invita pe aceasta cale la un dublu eveniment, vernisajul expoziției de sculptură ,,soldați şi îngeri’’ a artistului vizual Ileana Oancea ce reuneşte pe simeze o suită de lucrări bidimensionale însoțite de câteva piese ronde-bosse realizate în ultima perioadă, în tehnică mixtă, curator Costin Brăteanu şi prezentarea albumului „Armonia hermetică a cosmosului” publicat la Editura de Vest din Timişoara în anul 2020 a artistului vizual Gabriel Kelemen de către scriitorul Lucian Ionică.
Ileana Oancea s-a născut la Bucureşti în 2 decembrie 1977, este artist vizual cu 20 de ani de experiență, a absolvit Universitatea de Arte din București, promoția 2001, specializarea Sculptură. Are experiență pedagogică în două universități și doctorat în arte vizuale din anul 2006. Expune constant atât în galerii, cât și în spațiul public, colaborează în proiecte de facturi diverse, tabere de creație, expoziții de grup şi de sculptură monumentală de for public, precum şi în proiecte de arheologie experimentală.
Ĩn expoziția „soldați şi îngeri’’ aduce împreună două imagini contrastante – una înseamnă război, pavăză dar și agresiune, cealaltă este simbolul legăturii dintre cer și pământ, dintre cele văzute și cele nevăzute. Dar și unii și ceilalți poartă cu ei semne ale dualităţii în care se află, soldaţii nu sunt doar metal, platoșe și arme, ci sunt și copii cu hăinuţe colorate și jucării – un fel de amulete ale sufletului lor. Au fost copii și unii încă sunt. Soldatul poate fi prieten, dar poate fi dușman, insuflă siguranţă și protecţie, dar și atac, agresiune. Sub armuri, dacă te uiţi cu atenţie, poţi descoperii o altă lume, poţi găsi mereu urme ale copilului şi ale inocenței. Îngerii sunt personaje imaginare ce oscilează între realitate și imaginaţie, între cotidian și fantastic, între vizibil, palpabil și invizibil – gânduri și sentimente. Au aripi desigur, dar și căști, ceas sau ochelari. Sunt umanizaţi sau uneori simplificaţi, reduși la esenţă – o alăturare a unei forme geometrice cu însăși ideea de zbor – un cub cu aripi. Şi unii și ceilalţi leagă două lumi aparent opuse, jonglează cu imagini și scene din ambele părţi, există și coexistă fără contradicţii.
La cuvântul de deschidere, Ovidiu Justinianu va vorbi despre originile, personalitatea și creația Ilenei Oancea.
Evenimentul va avea loc în data de 30 aprilie, ora 19:00 la Galeria Brăteanu situată în Timişoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, este susținut de Crama AGAPE artă & natură din Silagiu şi de către WORLD MEDIA TRANS & Pensiunea GERNIK 100 din Gârnic. Expoziția rămâne pe simeze pâna în data de 17 mai şi poate fi vizitată în intervalul orar 9-17.
Pentru informații ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la tel: +40724523525.
Lasă un răspuns