Finisajul expoziției de desen-sculptură a artistului vizual Horia Bojin

© 2023 Cosmin Ioachim Damian

Stimați iubitori ai artelor, avem bucuria de a vă invita pe acestă cale la finisajul expoziției de desen-sculptură a artistului vizual Horia Bojin, sâmbătă, 7 octombrie, la ora 19:00. Fiind noaptea albă a galeriilor, expoziția va putea fi vizitată în intervalul orar 19-23.

Despre  Horia Bojin, criticul de artă şi editorul Dana Sarmeş, în prefața catalogului artistului, remarca:

„A spune că un artist are viziune poate însemna mai multe lucruri. Ne putem gândi aici la capacitatea de a intuit obiectele artistice sau la aceea de a vedea sens şi bogăție estetică acolo unde ochiul vulgar ratează aceste mize. Ca artist, ceea ce îl identifică pe Horia Bojin este tocmai capacitatea sa de înțelegere profundă a ceea ce înseamnă a avea darul artistic al viziunii. A pune în evidență o convergență a materiei, a instaura obiectul într-un tropism spre ordine şi formă, sau condiția determinată a materiei şi oglindirea ei în subiect, sunt viziuni ce transpar şi supraviețuiesc în sculpturile sale. Ca o experiență a sacrului şi ipostazele sale mistice, dominate de nostalgia virilității naturii originare, în gesturi rezervate, discrete, figurile aluzive ale lui Horia Bojin amintesc de o lume arhetipală, ancestrală a însăşi condiției ființei în desfăsurare, a ființei în devenire, un avatar hybrid, fără identitate actuală, foarte fin sugerată de amprenta / urma tălpii, ca în Step by step, sau imaginarul primitiv taurin- Răpirea Europei – din ciclul Metamorfoze, sau imaginarul divinităților ofidiene Himera, din acelaşi ciclu sau de volumul greu şi dens din aripi, ca o efigie a angelicului din piatra Dialog.

Virilitatea materiei insinuate într-un dinamism liber, conținutul apăsator al pietrei, formele sau texturile provocatoare, semnul instabil geometric, golul ca topos al dispersiei, recompun ipostazele unei reprezentări antropoide la limita simbolică superioară, fie că lecturăm ca pe un tropism vertical în cheie falică, fie palimsestele unor istorii şi mitologii personale unde figura se impune ca formă închisă,ermetică. Fragilitatea structurilor antropomorfe, în metabolism ale metamorfozei unde relaționarea dintre formă, materie şi timp este insinuată de fiecare modul uman, şi unde depozitările de energii vitale, sunt menite ă controleze echilibrul sau dezechilibrul, sunt discursuri despre precaritatea ființării.

Exploziv, cerebral şi imprevizibil, Horia Bojin recompune un Avatar postmodern despre memorie, înălțare şi frângere, relativul unei existențe imaginate.”

Galeria Brăteanu este situată în Timişoara pe strada Lucian Blaga Nr. 8, la sediul AXA ART. Pentru detalii ne puteți contacta pe adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la tel: 0724 523525.

Cu prețuire,

                                                                                              Costin Brăteanu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.