Marile proiecte ale Corului „Ion Vidu”

„Ziua specială de Crăciun – 2007”, concert transmis prin reţeaua Uniunii Europene de Radio în Europa şi peste Ocean prin Uniunea Europeană de Radio

Luna decembrie înseamnă pentru noi toţi atmosfera de sărbătoare: Naşterea Domnului Iisus Hristos aduce întotdeauna bucurie şi pace, chiar şi pentru aceia care sunt angrenaţi, acum mai mult decât oricând, în lumeştile griji şi probleme. În aceste momente, parcă totul e mai frumos, mai aproape de sufletele noastre, totul pare înveşmântat şi aureolat de starea de spirit comună: aceea de nerăbdătoare anticipare a Sărbătorii Crăciunului. De aceea, tot luna decembrie este cea care face ca şi muzica să sune, parcă, altfel, ca şi când ar răspunde şi ar corespunde veseliei interioare şi exterioare proprie acestei perioade a anului.

O scurtă introducere menită a prezenta un eveniment de importanţă şi anvergură internaţionale, ce s-a petrecut la începutul de Undrea într-un oraş ce se mândreşte cu denumirea de capitală culturală a românilor bănățeni: la Lugoj, în 10 decembrie, arta interpretativă românească a răsunat pentru locuitorii urbei şi, din oraşul despărţit în două de râul Timiş, a pornit în Europa şi Canada. Cum s-a întâmplat acest lucru? Prin intermediul postului România Muzical, singurul post de radio din ţară dedicat muzicii clasice, şi al formaţiei care defineşte, din punct de vedere cultural-muzical, Lugojul şi zona Banatului: Corul „Ion Vidu”, cu măiestrie condus de Remus Taşcău. Iată care au fost împrejurările prin care muzicienii lugojeni au dat dovada talentului lor întregii lumi.

Uniunea Europeană de Radio organizează anual un proiect în care radiodifuziuni membre participă la o „Zi specială de Crăciun”, în care se fac auzite colinde, cântece de Crăciun şi piese religioase specifice ţărilor respective. Anul acesta, 13 radiodifuziuni membre ale organizaţiei media amintite au participat, în 16 decembrie, la această zi deosebită: Grecia, Finlanda, Belgia, Islanda, Estonia, Letonia, Germania, Bulgaria, Suedia, Portugalia, Danemarca, Canada şi, bineînţeles, România. Fiecărei ţări i-au fost rezervate 55 de minute, pentru a pune în valoare specificul muzicilor tradiţionale de Crăciun. România, la rândul său, a fost parte a acestui important şi de impact proiect european, printr-un concert gândit şi creat special pentru acest proiect, concert propus de postul România Muzical.

Propunerea a însemnat un concert cu lucrări religioase ortodoxe bizantine şi colinde interpretat de Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură din Lugoj, dirijat de Remus Taşcău, absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Formaţia este, aşa cum se ştie, una dintre cele mai importante şi vechi ansambluri româneşti de gen: documentele vremii atestă înfiinţarea sa încă din anul 1810.

Concertul Corului „Ion Vidu” din 10 decembrie nu putea avea un cadru de desfăşurare mai adecvat decât un locaş de cult: el s-a desfăşurat în Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Lugoj, monument ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi a cărui arhitectură, în stilul barocului imperial, face o excepţie în lumea ortodoxă.

Frumuseţea sfântului locaş a fost fericit completată de mulţimea de oameni care au dorit să vină să-şi asculte concetăţenii şi confraţii într-ale muzicii, iar aşteptările pe care le-au avut de la formaţia cu care de altfel se mândresc nespus au fost pe deplin mulţumite: atenţi, cu privirile neîncetat îndreptate spre dirijor, cu bucuria de a cânta reflectată în glasuri şi pe chipuri, perfect puşi la punct în ceea ce priveşte pregătirea muzicală, coriştii lugojeni au oferit o seară în care spiritualitatea românească ortodoxă – fie ea de influenţă bizantină, fie exprimată de colinde tradiţionale – a fost valorificată la maximum. Toate acestea, şi graţie celui care conduce cu prestigiu Corul „Ion Vidu”, maestrul Remus Taşcău, ale cărui gesturi, mai mult decât grăitoare chiar şi pentru un „profan” într-ale dirijatului, au scos extrem de bine la lumină atât spiritualitatea specifică de care vorbeam, cât şi muzicalitatea şi calităţile vocale ale corului. Nu uităm să îi amintim şi pe cei trei solişti – sopranele Mia Iuga, Maria Oniţa şi basul Lucian Oniţa –, care, dacă au demonstrat că au voci excelente şi individualizate în momentele solistice, s-au integrat perfect ambianţei şi sonorităţii corului, atunci când se reintegrau ansamblului.

Încă două detalii: concertul Corului „Ion Vidu” din Lugoj, condus de maestrul Remus Taşcău, poate fi ascultat, la Radio România Muzical, în 25 decembrie, de la ora 13:20; iar dacă cele 12 ţări, membre ale Uniunii Europene de Radio, menţionate mai sus au transmis deja acest concert, în data de 16 decembrie, radiodifuziunile din Noua Zeelandă, Finlanda, Rusia, Austria şi Croaţia urmează să-l difuzeze şi ele. Şi, pentru a încheia într-o notă ceva mai personală, aş vrea să vă spun că luni, 17 decembrie, dis-de-dimineaţă, am primit un mail de la nişte prieteni care locuiesc la München şi care mi-au scris că au avut plăcuta surpriză de a auzi concertul Corului „Ion Vidu”, adăugând că România a fost doar una dintre ţările din care s-a transmis muzică religioasă în cadrul maratonului „Zi specială de Crăciun” al Uniunii Europene de Radio. O fericită confirmare a faptului că muzicienii lugojeni au adus bucurie nu doar românilor din ţară, ci şi celor din Europa.

Maria-Monica BOJIN,
realizator de emisiuni la Radio România Muzical

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.