Huo, derbedeilor!

Rodica LĂZĂRESCU

Mărineee, tu eşti mai vechi p-acolo, ştii mersul, aşa că dă chiot să să adune oltenii, strigă-l şi pă Dan al lui Frunte Lată, nu-i de mult pă la voi, să-şi ia cu el baladângile şi tot neamul lui de haiduci! Trimite-i vorbă şi păcurăraşului, şi lui Făt Frumos şi nu uita să-i dai de ştire şi lui Păcală… Mărineee, să nu-l uiţi pe prinţul Hamlet! Iar tu pregăteşte-ţi carul, du-te-n goană la Porţile ăle mari ale Raiului şi aşteaptă-l acolo pe alde Dumitru… Cum care? Dereul, mă! Leul Albastru!

Mă oprii o clipă din monologul meu imaginar – bocet la marginea gropii ce s-a căscat în dimineaţa aceasta de luni, 2 ianuarie a noului an… „Dacă mori,/ E semn rău”… Dar dacă mori lunea, Mărine?

Şi-n răstimpul pe care i-l las lui Marin Sorescu pentru gândire, dau cu ochii de comunicatul Uniunii Scriitorilor din România postat pe site-ul propriu la rubrica In memoriam. Îl redau în toată splendoarea şi profunzimea brevităţii sale:

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu durere încetarea din viață a scriitorului Dumitru Radu Popescu, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Punct. Fix 22 de cuvinte, cu prepoziţii şi articole, dar mai ales cu ditamai repetiţia cu tot…

Îmi mut privirea spre micul ecran. Pe TVR1, televiziunea naţională adică, începuse jurnalul de ştiri de la ora 20. Aglomeraţie pe drumul spre casă, accidente, Zelenski, covid… Simultan, cu litere minuscule, pe crol se anunţă decesul academicianului D.R. Popescu, la vârsta de 87 de ani, la concurenţă cu ştirea, aşteptată, probabil, cu sufletul la gură de toată naţia, că măgăruşul Aiurel a fost salvat de la înec de pompieri.

Şi când credeam că le-am văzut pe toate, dau peste articolul lui Marius Oprea de pe MediaFax.ro, agramat sau numai neglijent intitulat De ce moartea scriitorului şi academicianului lui [sic!] D.R. Popescu n-a fost o ştire.

Mi-este prea mare lehamitea să citez sau să rezum jenanta compunere. Aş jigni, aş murdări până şi hârtia… L-aş întreba totuşi pe justiţiarul Marius Oprea de ce nici moartea profesorului clujean Ion Vlad, de pildă, nu a fost o ştire pe 9 decembrie 2022.

Mărineee, mai zi-le oltenilor tăi să-şi ia şi cobiliţa…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.