Nicolae SILADE
Nu voi vorbi în aceste rânduri despre gruparea Rugul Aprins, înființată de poetul şi jurnalistul Sandu Tudor, care a pus pe jar Securitatea și a luat sfârșit după numeroasele arestări din 1958. Pot spune însă că până și comuniștii se temeau de credință, de Cuvânt. Aviz legebetiștilor din ziua de azi!
Și acum să citim, dar nu ca oameni de știință, ci ca poeți ce suntem, Capitolul 3 din Exodul, a doua carte a lui Moise: „În vremea aceea, Moise păştea oile lui Ietro, preotul din Madian, socrul său.
Şi depărtându-se odată cu turma în pustie, a ajuns până la muntele lui Dumnezeu, la Horeb; Iar acolo i S-a arătat îngerul Domnului într-o pară de foc, ce ieşea dintr-un rug; şi a văzut că rugul ardea, dar nu se mistuia.
Atunci Moise şi-a zis: „Mă duc să văd această arătare minunată: că rugul nu se mistuieşte”. Iar dacă a văzut Domnul că se apropie să privească, a strigat la el Domnul din rug şi a zis: „Moise! Moise!”.
Şi el a răspuns: „Iată-mă, Doamne!”. Şi Domnul a zis: „Nu te apropia aici! Ci scoate-ţi încălţămintea din picioarele tale, că locul pe care calci este pământ sfânt!”.
Știm că înțelepciunea antică se transmitea prin pilde, iar Moise, un adevărat profet pentru mai mult de jumătate din populația de azi a lumii, nu putea să procedeze altfel. Mai ales că Dumnezeu îl avertizează să nu se apropie prea mult.
E adevărat că îngerul Domnului i S-a arătat, dar Domnul s-a făcut doar auzit. De unde? Chiar din rugul acela care ardea și nu se mistuia deloc. Și Dumnezeu a văzut că Moise vrea să dezlege acest mister și i-a spus să nu se apropie, nu pentru că ar putea vedea minunea, ci pentru că pământul e sfânt.
Ce legătură are dorința lui Moise cu faptul că pământul e sfânt și ce a înțeles Moise din răspunsul lui Dumnezeu și ce înțelegem noi?
Aș fi curios să aflu cum interpretează filosofii și oamenii de știință această istorisire, pentru că noi, poeții care suntem, vedem cum seamănă această arătare minunată cu natura care moare și renaște (adică arde fără să se mistuie), cu vindecarea ologului, cu vindecarea surdomutului, cu vindecarea slăbănogului, cu vindecarea de covid și alte felurite vindecări, pentru că sunt vindecări spirituale, nu fizice, cum este și vindecarea orbului care vede Învierea.
Actualitatea literară, Nr. 111, Iulie-August 2021
N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020
Lasă un răspuns