Despre rostul cronicilor literare și inflația de premii [121]

Nicolae SILADE

Nicolae SILADE

Cum se apropie finele unui an, feisbucul vuiește de premii literare peste premii. Dacă ai prieteni literați, scrolezi o zi întreagă și tot nu termini de văzut și laicuit toate premiile care se dau pentru literatură în România. Ai zice că într-atât de mult a evoluat literatura la noi, încât niciun scriitor nu rămâne fără premiu.

Că sunt premii de excelență sau doar de participare, la un eveniment despre care auzi prima dată, nu contează. Că sunt premii pentru locul 1 sau doar mențiuni, iar nu contează. Ai diploma, ai dovada că ești printre cei aleși. Și dacă mai primești și un plic cu bani pe deasupra, te poți considera chiar genial.

Partea proastă, că aici am vrut să ajung, cum spune marele actor Răzvan Vasilescu într-un episod din Las Fierbinți, este că nimeni nu mai știe care premiu este într-adevăr valoros sau care juriu nu e compromis. Am început cu premiile, dar aș vrea să vorbim puțin și despre cronicile literare, despre rostul lor, la noi și aiurea.

Și ele, cronicile, s-au înmulțit incredibil între postările de pe feisbuc. Unii autori chiar și le contabilizează, ca și cum în numărul lor ar sta valoarea cărții despre care s-a scris. Eu cred, însă, că rostul cronicii literare este de a semnala apariția unei cărți bune și de a preveni apariția unei alte cărți proaste.

Nu poate fi vorba nicidecum despre ridicarea în slăvi a unui scriitor sau despre desființarea altuia. Pe vremuri, când citeam o cronică favorabilă la o carte, mergeam imediat la librărie și îmi cumpăram volumul. Astăzi, mai toate cronicile sunt elogioase și mai toate cărțile – maculatură.

Cititorul nu mai dă buzna în librărie, nu-și mai comandă cartea pe internet, după ce vede astfel de cronici. Își dă seama că a fost mințit, pentru că are un simț al său pe care criticii literari îl ignoră.

Nu mai contează ce mare critic a scris nu știu ce cronică favorabilă despre o mare carte a unui mare autor, de vreme ce marele critic a scris la fel și despre cărți mărunte ale unor autori minori.

Literatura de astăzi pare alcătuită mai mult din autori decât din cărți. Iar acesta poate fi încă unul dintre motivele pentru care numărul cititorilor se împuținează.

Actualitatea literară, Nr. 121, Noiembrie-Decembrie 2022

N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.