Despre Premiul Nobel, devenire și desăvârșire [105]

Nicolae SILADE

Nicolae SILADE

♦ După cum se poate observa și în acest an, Premiul Nobel începe să ne dea târcoale, indirect, pe la origini, cum se spune. După Elfriede Jelinek (2004), a cărei mamă, Olga Ilona Buchner, era o săsoaică provenind din România, după Herta Müller (2009), născută la Nițchidorf, în județul Timiș, iată că Academia Suedeză o premiază în 2020 pe Louise Glück, cu origini bihorene, bunicii ei materni, Henrik Glück și Theresa Moskovitz, fiind evrei maghiari care au trăit în Valea lui Mihai şi în 1900 au emigrat în America. Dacă favorizate au fost până în prezent femeile, speranța bărbaților stă fie într-o schimbare de gen, fie în emigrare. Condiția esențială însă rămâne aceeași: românul trebuie să fie ori ungur, ori neamț, ori evreu.

♦ Un videoclip din 2014, „De ce nu citiți?”, postat pe YouTube de grupul Epic Show, a adunat până în prezent peste 333.333 de vizionări, bineînțeles că tocmai de la cei care citesc, pentru că cei ce nu citesc nici nu videourmăresc. Conceput ca o metodă de a promova cititul cărților imprimate pe celulită, în liniștea aceea ciudată din bibliotecuri, videoclipul are toate șansele să-și atingă scopul în această perioadă de pandemie online, când toată lumea pare a se fi săturat să mai trăiască virtual și duce dorul unei vieți adevărate. Dar nu cititul e problema zilelor noastre, ci scrisul, calitatea și mesajul lui, care se degradează de la o zi la alta și îndepărtează cititorii. Ca să nu mai amintesc de absența totală a acelor scrieri care te formează ca om.

♦ N-am înțeles niciodată de ce o moștenire materială, fie ea cât de mică, naște o mulțime de pretendenți și dispute între aceștia, pe când o moștenire spirituală, mult mai valoroasă decât cele cu zeci de zerouri și aflată la dispoziția tuturor, abia dacă interesează pe unul sau doi pământeni. Este vorba despre cărțile care te formează, care te ajută să devii, să fii și să-ți desăvârșești ființarea. Este vorba despre marile cărți ale omenirii, fie ele de filosofie, de mitologie, de religie sau de literatură, al căror mesaj este întru ființă și întru ființare. Dar cea mai valoroasă dintre toate cred că este cartea cărților, nu doar pentru că în ea găsim și filosofie, și mitologie, și religie, și poezie, ci pentru că în ea găsim adevărul adevărat, dintotdeauna pentru totdeauna.

Actualitatea literară, Nr. 105, Septembrie-Octombrie 2020

N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.