Despre literatura tânără și bătrânețea revistelor

Nicolae SILADE

Nu o să mă refer în aceste rânduri la analizele pe care le-au făcut Marius Chivu în 2015 și Ion Simuț în 2019 în ceea ce privește bătrânețea revistelor literare de la noi. Am făcut-o în editorialul din Actualitatea literară nr. 94 din Iulie-August 2019.

După acești ani și după aceste semnale, revistele noastre nu doar că nu au întinerit, dar și-au îmbătrânit și mai mult bătrânețea. E treaba lor, la urma urmei.

Partea proastă e că au apărut între timp timp reviste noi, bătrâne din start sau moarte în fașă. Partea și mai proastă este că cineva finanțează cu generozitate apariția lor. Fie că e vorba de un consiliu local de comună, oraș sau municipiu, fie că e vorba de un consiliu județean, de USR, Administraţia Fondului Cultural Naţional sau Ministerul Culturii.

A nu se crede că noi ne situăm în afara problemei. Știm că suntem o revistă de vârsta a treia, datorită sau din cauza colaboratorilor noștri, care sunt trecuți bine de șaizeci de ani. Dar, deși am lăsat poarta mereu deschisă tinerilor, ei nu au binevoit să intre. Mă refer la cei cu un real talent literar, pentru că ceilalți bat la toate porțile. Și li se deschid, nu știu de ce, toate.

Asta nu înseamnă însă că literatura tânără este prezentă în literatura română. Este, să admitem, undeva la marginea ei. Adică, marginalizată.

Nu știm de către cine sau de ce, dar soluția pentru rezolvarea acestei situații se pare că a găsit-o revista „Luceafărul de dimineață”, care în numărul pe septembrie a prezentat „Literatura tânără de astăzi. Europa, România, Republica Moldova”, iar din numărul 10 (octombrie) a început să publice tânăra poezie, tânăra proză, tânăra dramă, tânăra critică, tineri debutanți etc.

Să nu credem că până acum autorii tineri au fost ignorați de către redacțiile celorlate reviste literare, iar în prezent și-au găsit refugiul în aceasta.

Ceea ce cred că a făcut „Luceafărul de dimineață” este că i-a invitat, pe fiecare în parte, și pe toți la un loc, să participe la întinerirea revistei care se numea odată „Tânărul scriitor”.

Și pentru că doar prin literatura tânără se merge mai departe, de ce nu am urma și noi, celelalte redacții, exemplul „Luceafărului de dimineață”?

Actualitatea literară, Nr. 132, Octombrie – Decembrie 2024

N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.