Nicolae SILADE
Încep cu lansările de carte, pentru că am participat recent la una mai neobișnuită. Dumitru Cristănuș și-a lansat volumul „Citirea oaselor” într-o capelă a Cimitirului Municipal din Sibiu, unde odihnesc pe veci Iustin Panța și Mircea Ivănescu.
De ce am participat la o astfel de lansare? Pentru că, în opinia mea, cum spunea și Odysseas Elytis, „poezia începe de acolo de unde ultimul cuvânt nu-l are moartea”. Una e să fii viu printre morți și alta e să fii mort printre vii. Dar cuvântul e viu și numai el ne arată, ca și Dylan Thomas, că „moartea nu va vea împărăție”.
Iar față de alte lansări de carte la care am participat și de la care au lipsit întotdeauna profesorii de limba română, la aceasta au fost prezenți, cu siguranță, de dincolo de moarte, și Iustin Panța, și Mircea Ivănescu, și alți poeți peste care s-a așternut, inevitabil, uitarea.
În ceea ce privește taberele literare, am refuzat mereu invitațiile, până când soția mea mi-a zis: „Du-te, să te cunoască și pe tine lumea!”. Și de atunci m-am dus peste tot unde am fost invitat. Și nu regret, am cunoscut o altă lume literară, diferită total de cea pe care o știam din reviste, bârfe sau de pe rețelele de socializare.
Am cunoscut scriitori importanți, am aflat multe lucruri interesante și am stabilit noi colaborări. Dar tot soția mea mi-a spus, apoi, că la întâlnirile noastre literare sunt doar scriitori de peste 60 de ani.
Nu remarcasem acest aspect, dar am realizat atunci că și taberele literare sunt împărțite în tabere: de tineri, de bătrâni, de scriitori de primă mână și scriitori second-hand. Iar dacă nu am văzut niciun tânăr la întâlnirile celor în vârstă, la cele ale tinerilor am văzut, ce-i drept mai rar, și scriitori de vârsta a treia.
Mai mult decât atât, într-una din taberele de anul ăsta, cea de la Poiana Mărului, tânărul primar al comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, a participat la toate evenimentele organizate în tabără, dovadă că și lansările de carte, și recitalurile de poezie, și dezbaterile noastre i s-au părut interesante.
E un semn că se poate găsi un liant între generații, între scriitori și cititori. Așa cum și noi încercăm, prin această „revistă a unirii scriitorilor din românia”, o unire a scriitorilor adevărați, tineri sau în vârstă, la început de carieră sau la sfârșitul ei.
Actualitatea literară, Nr. 112, Septembrie 2021
N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020
Lasă un răspuns