Nicolae SILADE
Aproape uitasem de parcursul devenirii mele în această viață, în această lume. A fost nevoie doar de întrebarea doamnei Veronica Balaj, din emisiunea pe care o realizează la Tele Europa Nova Timișoara și în care am fost invitat să vorbesc despre cea mai recentă carte a mea, EON (un fel de antologie), ca să-mi amintesc prin câte am trecut în această viață, în această lume, și ce cale lungă am străbătut de la mine până la mine însumi.
E firesc să uiți drumurile pe care le parcurgi în viață, așa cum și Ulise cred că a uitat, când a ajuns în Itaca, de toate întâmplările lui pe mare. Sau cum alpinistul uită toate durererile urcușului când ajunge pe Everest. Sau cum alergătorul la maraton îi uită pe toți competitorii când trece primul linia de sosire.
Este bucuria aceea a victoriei care încearcă să egaleze fericirea la care aspiră toți oamenii de pe pământ. Dar ea nu se poate asemui nicidecum cu satisfacția nemărginită pe care o trăiești atunci când te regăsești pe tine însuți, când ajungi să te cunoști pe tine însuți.
Pentru că nu este o victorie față de ceilalți, este o victorie față de tine însuți, cel care ai fost, și o trăire adevărată în cel care este. Am spus satisfacție, iar nu bucurie, pentru că nu te poți bucura când îi vezi pe semenii tăi rătăcind în continuare, fără dorința de a deveni, de a fi.
Și am spus nemărginită, pentru că nu există margini în lumea ideilor. Și am spus trăire adevărată în cel care este, pentru că doar în cel care este poți să fii și doar dacă trăiești cu adevărat.
Dar ce înseamnă a trăi cu adevărat? Înseamnă să-ți asumi toate durerile lumii și să suferi pentru a înțelege, cum spunea Eschil. Aveți impresia că și Eschil e depășit, un cadavru din debara, cum îl consideră unii pe Eminescu?
Nu, domnilor, e mai actual decât mulți dintre voi. Și mai viu decât mulți. El și mulți dintre antici sunt înălțimi spirituale la care noi nici nu visăm.
În ceea ce privește devenirea mea existențială și spirituală, am considerat că nu interesează pe nimeni în afară de cei care vor să devină, să fie, iar cei care vor să devină, să fie au la îndemână destule religii, mitologii, filosofii și poezii care să-i ajute mult mai bine decât mine.
Actualitatea literară, Nr. 125, Iulie-August 2023
N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020
Lasă un răspuns