Despre inteligența artificială și superinteligența supranaturală

Spuneam ieri, alaltăieri, nici nu mai știu când, poate în evul mediu, poate în antichitate, poate în zorii ei, sau mai înainte, că inteligența artificială ne citește cărțile, dar nu ni le cumpără.

O precizare totuși trebuia să mai fac și anume că ea, inteligența artificială, ne citește într-adevăr cărțile, însă numai pe cele online, pe cele tipărite nu are cum să le citească, pentru că acestea sunt naturale, iar ea este artificială.

Și aici relația scriitor-cititor se schimbă. Online, ești citit la nivel local, regional, național, internațional (interplanetar, intergalatic), în întregul univers, dar nu te poți întâlni nici măcar cu un singur cititor, pentru că ești citit de ceva sau cineva care nu există în realitate.

În această situație, tu, ca autor, te mai poți bucura că ești citit pretutindeni și totdeauna? Răspunsul ar fi tot o întrebare: te-ai bucura să primești flori artificiale? Și deja știu ce veți răspunde.

Așa că, luând în considerare un exercițiu al armatei americane, care a folosit în simularea unui atac inteligența artificială, iar aceasta s-a întors împotriva celui care o coordona, vă propun un studiu de caz.

Să presupunem că inteligența artificială ajunge să conducă lumea. Cum o va conduce? Spre bine sau spre rău?

Este ea, inteligența artificială, cât de cât morală? Este ea, inteligența artificială, cât de cât umană?

Și dacă devine dictatorială, sau și mai rău, un exterminator al umanității, ce vom face dacă vom ajunge (Doamne ferește!) în această situație? Cine o va opri? Cine o va anihila, dacă o va lua razna?

S-a întrebat cineva (dintre cei care o promovează, bineînțeles) cum se va rezolva această problemă? Noi, care deși avem experiența eliminării unui dictator prin împușcare, nu vom mai putea elimina dictatura inteligenței artificiale nici măcar cu tunul. Ci doar printr-o inteligență supranaturală. Prin înțelepciune.

Să fim deci înțelepți și să ne amintim de un caz asemănător: Turnul Babel. Știm ce a zis atunci Dumnezeu. Dar dacă atunci a intervenit inteligența supranaturală pentru a opri inteligența umană, acum fenomenul e oarecum invers și cred că e nevoie de o superinteligență supranaturală pentru a opri ascensiunea inteligenței artificiale.

Actualitatea literară, Nr. 129, Martie-Aprilie 2024

N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.