Nicolae SILADE
Inițial, am vrut să scriu despre critica de complezență, pe care a descoperit-o recent dl Manolescu, după întrebarea pusă de un cititor al „României literare” (altfel nu ar fi descoperit-o?), și pe care o consideră „un fenomen îngrijorător”, care „provoacă o egalizare a valorilor pe scară mult mai largă și dă naștere unei confuzii extrem de primejdioase”.
Dacă știam că dl Manolescu s-a trezit la realitate (după 30 de ani și mai bine) și este într-adevăr îngrijorat de soarta literaturii și luptă realmente împotriva „confuziilor extrem de primejdioase”, i-aș fi sugerat și eu, ca abonat și cititor al revistei domniei sale, să studieze și critica de grup, de clan, de generație și toate celelate care „provoacă o egalizare a valorilor pe scară mult mai largă și dau naștere unei confuzii extrem de primejdioase”.
Dar, cum spuneam mai sus, deși am vrut să scriu despre critica de complezență (poate voi reveni asupra subiectului), când am citit articolul dlui Cornel Ungureanu (vezi pagina de alături), despre D. R. Popescu, cu un titlu care ne dă de gândit, „DRP și întrebările care rămân”, m-am întrebat ce rost mai are.
Da, ce rost mai are, de vreme ce tocmai dl Cornel Ungureanu se întreabă, în debutul articolului, „mai există literatură?”. Iar mai încolo, „ce înseamnă literatură?”. Ca să încheie cu întrebarea dacă „mai există literatură, în această lume a maimuțelor”. În această „fermă a animalelor”, aș adăuga eu.
Cred că ultimele trei litere din cuvântul „literatură” par a spune totul.
Pentru că, iată, o știre de ultimă oră din „The Daily Mail” ne dezvăluie că, în Marea Britanie, programul de combatere a terorismului, „Prevent”, a întocmit o listă cu „operele unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, incluse ca exemple de semne de avertizare privind potențialul extremism, printre care Shakespeare, Chaucer, Milton, Tennyson, Orwell, Huxley, Kipling și Edmund Burke”.
Am văzut în ultima vreme spectacolul dărâmării statuilor unor personalități, dar dacă și Shakespeare va fi interzis, atunci chiar trebuie să răspundem la întrebarea: „mai există literatură?”.
Actualitatea literară, Nr. 122, Ianuarie-Februarie 2023
N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020
Lasă un răspuns