Despre cel mai mare scriitor din toate timpurile [127]

Nicolae SILADE

Să vă spun drept, mie îmi repugnă obiceiul veleitarilor de a face clasamente la sfârșit de an, de a acorda premii, de a decide care este cea mai bună carte a anului și care este cel mai citit autor. Pe mine mă interesează care este cel mai mare scriitor din toate timpurile și care este cea mai citită carte din câte s-au scris până acum.

Ei bine, dacă eram pe deplin lămurit în această privință, când am citit poemul „Primăvara” de Virgil Diaconu (îl găsiți în acest număr la pagina 12), am intrat la îndoieli. Și nu pot să nu reproduc aici o parte, pentru frumusețea și adevărul celor scrise:

„Domnul a făcut lumea înaintea mea./ El este singurul poet care mi-a luat-o înainte/ și pe care nu Îl voi întrece niciodată,/ nici măcar cu un fir de iarbă sau cu un ciripit…/ Nu-l voi întrece nici măcar cu o floare de cireș,/ nici măcar cu un greiere…/ El a făcut lumea înaintea mea,/ iar eu trebuie să fiu mereu pe locul al doilea,/ ca noaptea după zi./ Da, lumea făcută de Domnul este fără de seamăn./ Dacă nu crezi, ieși în stradă și vezi dimineața;/ și aruncă-te cu totul în lumina și forfota ei…/ Dacă nu crezi, uită-te la prințesa mea,/ privește-o din tălpi și până la steaua:/ negreșit, ea este creația Lui,/ ea are o descendență divină”.

Vă spun sincer că n-am mai citit versuri atât de frumoase și adevărate la niciun laureat Nobel. Și îmi amintesc (poate v-am mai spus asta) de un înțelept care a primit o scrisoare adresată celui mai înțelept dintre înțelepți. Ce a făcut el?

A deschis-o să vadă cine îl consideră cel mai înțelept dintre înțelepți? Nicidecum.

A pus-o într-un alt plic și a trimis-o celui pe care el îl considera cel mai înțelept dintre înțelepți.

La fel a procedat și următorul, și următorul, iar scrisoarea circulă și în ziua de azi, fără să se știe cine este adevăratul adresant, cine este cel mai înțelept dintre înțelepți.

Dar acum e clar pentru mine. Cel mai înțelept dintre înțelepți este Dumnezeu.

Și cel mai mare poet dintre poeți este tot Dumnezeu. Din toate timpurile. Și până la sfârșitul veacurilor.

Nu am nevoie de clasamentele veleitarilor. Eu știu că cel mai mare scriitor din toate timpurile este Dumnezeu.

Actualitatea literară, Nr. 127, Noiembrie-Decembrie 2023

N.R. Celelalte editoriale au apărut în volumul [despre], Editura BrumaR, 2020

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.