Astăzi, 1 Decembrie 2020 (ce coincidență fericită!), se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj.
La data de 1 decembrie 1900, lugojenii organizau, cu mult fast și nedisimulată mândrie, festivitatea de deschidere a noului „Teatru Orășenesc” din Lugoj.
Spectacolul inaugural a fost susținut de Corul Societăţii Maghiare (Lugosi Magyar Dal- és Zeneegyesület) care a prezentat drama „Árvalányhaj” de L. Ráttkay, Orchestra Reuniunii Germane (Lugoscher Gesang und- Musikverein) cu opereta comică „Mannschaft am Bord”, piesă într-un act de G. von Zeytz (Lugoscher Gesang und- Musikverein), Reuniunea Română de Cântări şi Muzică a participat doar cu trupa de teatru, prezentând publicului comedia într-un act „Idil la ţară”, iar în final, artiştii Reuniunii Meseriaşilor Germani (Lugoscher-Gewerbe Liederkranz) au prezentat opereta comică „Der Schatz” de W. Merkel.
Presa vremii a dedicat mai multe articole acestui important eveniment local și regional. Astfel, revista de cultură și literatură „Familia”, din Oradea, consemna, în numărul 46, din 3 decembrie 1900, faptul că, la Lugoj, s-a deschis noul teatru orășenesc, festivitate la care au luat parte episcopul dr. Demetriu Radu, notarul regal Mihail Bejan, Virgil Thomici, dr. Ștefan Petrovici și alții, iar „Tribuna Poporului” scria că primarul Arpad Marsovszky, „după cuvântul de deschidere, a adresat Românilor o alocuțiune, accentuând că, cu mult zel, cu mult necaz și cu mari jertfe materiale a ridicat orașul acest templu al muselor, în care fiecare naționalitate din acest oraș poate cultiva și promova artele frumoase…”.
Impunătorul edificiu a fost construit între anii 1899 – 1900, pe actualul Splai Coriolan Brediceanu, la inițiativa lui Imre Jakabffy, fostul comite al Caraș-Severinului, cu sediul la Lugoj. Clădirea este construită în arhitectura neoclasică, pe baza planului general pregătit de către arhitectul regal Sandor Laszla.
La construirea Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, dată fiind dificultatea proiectului pentru acea perioadă, au contribuit și arhitecții Armin Villanyi (arhitect regal), Karoly Elek , Mihaly Gombos și Noaviezai Janos Bibe, care pe lângă contribuțiile tehnice privind structura de rezistență a clădirii au contribuit și la designul interior.
Demn de menționat este faptul că, din totalul de aproximativ 100.000 de coroane, cât a costat construcția teatrului, 24.000 de coroane au fost donate de către populația orașului.
Lasă un răspuns